OVER ZoW

In 1985 begon Zwart op Wit als literaire inloopwinkel, zoals wij dat toen noemden. Wij wilden literatuur, geschiedenis, filosofie en psychologie in het Nederlands en het Engels presenteren, en veel tijdschriften in veel talen en buitenlandse kranten, en verder niets. Alleen voor een ruime selectie niet-lullige postkaarten maakten wij een uitzondering.

Dit plan bleek in de smaak te vallen bij de buurt. Alleen wenste men nog veel meer boeken dan wij verwachten. En jeugdboeken mochten toch ook niet ontbreken. Net zomin als kookboeken.

Een paar jaar later verscheen er een reisboekhandel aan de overkant, een computerboekhandel sloot. Een kleine literaire boekhandel vlak over het water sloot, evenals de esoterische boekhandel aan de gracht. In 1989 stopte helaas de kunstboekhandel waarnaar wij graag mochten verwijzen.

Om de hoek aan de Amstel bruiste sinds jaar en dag Het Computercollectief, tot 2012, tot het internet de strop aanhaalde. Op flinke loopafstand opende een nieuwe spirituele winkel. Na tientallen jaren nog altijd sterk is Veenstra aan het andere eind van de straat: klein maar groots.In 1985 had dit deel van de straat betere tijden gekend. Het leven was er bijna uit. Maar tussen vele verlopen of leegstaande winkels trof men toch nog altijd enkele vermaande hoogtepunten, en sindsdien is de Utrechtsestraat alleen maar interessanter geworden.

Je vindt hier beroemde caf├ęs zoals Oosterling (sinds 18XX), de befaamde schoenen van Zwartjes, de gelauwerde patisserie Kuyt (beste van het jaar), de spraakmakende slagerij De Leeuw, en vele andere specialisten. De straat telt veel bijzondere restaurants en het aantal sfeerbepalende bedrijven van hoog gehalte neemt nog steeds toe.

De Utrechtsestraat valt van oudsher op door het vrijwel ontbreken van bloedeloze filialen. Het is een intieme, levendige straat waarvan de meeste winkels gelukkig te klein zijn voor de molochs. En laat dat s.v.p. zo blijven.