Het leven is een groot raadsel, maar Het raadsel van alles wat leeft geeft tenminste een paar antwoorden

Evolutie is al een hot topic sinds Darwin erover schreef, maar Jan Paul Schutten weet het wel op een hele leuke manier uit te leggen in Het raadsel van alles wat leeft.

92000000099845991Gisteren was er een klant in de winkel die erg veel vragen bij het personeel opriep – voornamelijk of we de man wel of niet moesten aanvallen met de boeken van Hawking – maar de vraag die echt bleef hangen was: Hoe beantwoord je alle vragen die mensen hebben?

Kinderen hebben al genoeg vragen, en om de evolutie-theorie uit te leggen ben je dan ook even bezig. Bedenk maar eens hoeveel ‘waarom’ -vragen je zou krijgen! Maar Jan Paul Schutten heeft daar een oplossing voor bedacht, hij schreef het boek Het raadsel van alles wat leeft. En het boek gaat precies over dat: over een enorm raadsel omtrent het leven en het ontstaan van alles wat we om ons heen zien.

Volwassenen
Wie de onderwerpen en vragen in Het raadsel van alles wat leeft ziet en leest zal niet snel denken dat het een kinderboek zou zijn. Dit is zware kost, onderwerpen waar wetenschappers zich de hersens op breken, maar toch weet Schutten het ineens heel behapbaar te maken. Menig volwassenen kan er ook nog heel wat van leren en hoewel er veel boeken over evolutie zijn die ook erg leerzaam en grappig zijn, is Het raadsel van alles wat leeft met zijn luchtigheid en humor een enorme aanrader voor jong en oud die iets wil bijleren.

Tekeningen
Wat Het raadsel van alles wat leeft namelijk een enorme voorsprong geeft op al die andere boeken, zijn de prachtige tekeningen die het leerzame non-fictie boek een sprookjesachtig uiterlijk geven. De tekeningen zijn niet alleen mooi, maar ook nog eens enorm leerzaam op zich. Zonder hen zou de tekst maar half zo begrijpbaar zijn, en bovendien een stuk saaier. Daardoor gaan tekeningen en tekst hand in hand met elkaar samen, in plaats van dat de tekeningen alleen maar als vermaak erbij zijn gevoegd.

Het raadsel van alles wat leeft , een prachtige aanvulling voor de boekenkasten van iedereen die iets wil leren en tegelijk iets moois in zijn handen wil hebben.

Het raadsel van alles wat leeft
Wat is ‘leven’ precies? H zijn de planten, dieren en mensen op aarde ontstaan? Hoe maak je iets levends uit een verzameling stoffen die net zo dood zijn als legosteentjes? Waarom zit een eenvoudige cel nog knapper in elkaar dan de ingewikkeldste robot? Waarom lijkt Jos Grootjes uit Driel op het slijmerigste wezen in de zee? En wat hebben zijn sokken daar in hemelsnaam mee te maken?

Jan Paul Schutten. Het raadsel van alles wat leeft / Gottmer / 9789025753467