Verdoofd voelt nogal verdoofd

Verdoving kan veel betekenen, ook in een verhaal. In Verdoofd is dat echter niet het geval, daar duid het maar op één ding.

Thriller’s kunnen voor alle leeftijden worden gemaakt, en dat bewijst Cis Meijer door Verdoofd te schrijven voor een young adut doelgroep. Dat het verhaal zich in Parijs afspeelt, samen met New York mogelijk de meest aantrekkelijke steden voor tienerfantasieën, helpt enigszins.

Geloofwaardig
Dat moet Verdoofd meteen na worden gegeven: het had zich ook kunnen afspelen in New York maar dat had de geloofwaardigheid van het verhaal geen goed gedaan. En nu balanceert het al af en toe op het randje. Wie Parijs kent weet immers dat het niet zo makkelijk is om de stad “even” door te fietsen. Laat staan om er iemand in te vinden. Maar geloofwaardigheid hoeft niet altijd een rol te spelen, als het maar spannend is, en dat is Verdoofd zeker. Van het ene raadsel val je in de andere achtervolging en dat alles terwijl je door de straten van de de Stad van Licht scheurt.

Parijs
Verdoofd had zich overal af kunnen spelen, maar Meijer gebruikt de allure van de stad bijzonder goed. Naast de winkels is de Franse hoofdstad ook wereldberoemd om zijn toch wat spooky geschiedenis, met de catacomben, de eindeloze riolen waar je kunt verdwalen, de vele eeuwenoude begraafplaatsen. Dat is het Parijs van Verdoofd, ook al lijkt het in de eerste instantie om de modellenwereld te gaan. Daarnaast gebruikt de schrijfster de frustratie van de hoofdrolspeelster ook bijster goed, want je vraagt je de hele tijd af waarom niemand haar gelooft. Maar ook of ze niet spoken ziet. Een spannend boek, dat misschien niet op elke pagina even geloofwaardig is maar wat wel lekker wegleest.

Verdoofd
Lotte begint in Parijs aan een beklemmende zoektocht naar haar verdwenen zus Nina. In de sinistere catacomben onder de stad belandt Lotte in een levensgevaarlijke situatie. Iemand achtervolgt haar. Wie en waarom? Wordt ze echt aangevallen of hallucineert ze? Tot overmaat van ramp gelooft niemand dat Nina werkelijk in gevaar is. Lotte ontdekt de schaduwzijde van de Parijse kunstwereld. De tijd dringt. Zal ze Nina vinden?

Cis Meijer. Verdoofd / De Fontein / 9789026136450