De verloren Leonardo was nog nooit zo begrijpelijk.

Kunstgeschiedenis is een ingewikkeld onderwerp, zeker als je over Leonardo da Vinci praat. Secret Scouts en de verloren Leonardo weet de kunstenaar begrijpelijk te maken.

Leonardo da Vinci, voor velen een bron van inspiratie en frustratie. De schilderijen van Da Vinci zijn misschien wereldberoemd en onbetaalbaar, maar het meest interessante aan de kunstenaar zijn de manuscripten die hij achterliet.

De notitieboeken van de grote uitvinder verbergen nog altijd raadselen die misschien nooit ontcijferd kunnen worden. Ze zijn net als de Italiaan zelf in raadselen gehuld. Raadselen zoals: hoe kon Leonardo da Vinci zo goed weten hoe het menselijk lichaam in elkaar zat? Hoe wist hij hoe hij een helikopter moest ontwerpen? En waarom schreef hij al zijn notities in spiegelschrift?

Menselijk
Leonardo da Vinci is een onverklaarbaar fenomeen dat zich lastig laat portretteren, en daarom is het een ingewikkeld onderwerp voor jonge(re) lezers. Toch weten schrijvers Dennis en Wendel Kind ‘meneer Da Vinci’ een stuk begrijpelijker te maken. Ten eerste maken ze de schilder dertig jaar jonger, ten tweede weten ze smartphones in het verhaal te verweven, en ten derde is Secret Scouts en de verloren Leonardo erg spannend. Want wie droomt er nou niet van het ontmoeten van één van de grootste genieën die ooit geleefd heeft, om dan pasta bolognese met hem te eten?

Zo maken deze schrijvers van Leonardo da Vinci een gewoon mens, een wezen van vlees en bloed in plaats van van inkt en legendes. Leonardo twijfelt ook wel eens aan zichzelf, werkt net als veel anderen veel te hard, en nog belangrijker: hij weet ook lang niet alles! Is dat nou zo vreemd, zo mysterieus? Voor jonge lezers is Secret Scouts en de verloren Leonardo een hele goede eerste stap in de kunstgeschiedenis, en in het leven van een visionair.

Secret Scouts en de verloren Leonardo
Als de vrienden Tom, Lisa, Sophie en Jack een vreemde schets krijgen verandert hun doodgewone leven van de ene op de andere dag. Ze gaan op onderzoek uit omdat ze willen weten waar de schets precies vandaan komt. Dan blijkt dat ze een groot geheim op het spoor zijn, waardoor ze in gevaarlijke situaties belanden. Ze stelen een oud manuscript in Parijs, spelen mee in een eeuwenoud sportspel en moeten ongezien met een lijk door Florence zien te komen. Er is geen tijd te verliezen. Met gevaar voor eigen leven zetten ze de zoektocht voort. Zullen ze achter de waarheid komen rond het grootste geheim ooit: ‘De Verloren Leonardo?’

Dennis Kind. Secret Scouts en de verloren Leonardo / Aerial Media / 9789402601398