De trede tussen Kruistocht in Spijkerbroek en Alleen op de Wereld

Er zijn vele kinderboeken die de lezer op een emotionele wereldreis meenemen. De nieuwste aanwinst in deze bijzondere reeks is Bestemming onbekend, dat je op zeer subtiele wijze eenzaamheid laat voelen.

Als kind verslond ik Kruistocht in Spijkerbroek, dat me overdonderd en ademloos achterliet. Niet veel later volgde Alleen op de Wereld, waar ik meerdere keren door heb zitten huilen. Beide boeken waren zo intens heftig, zaten zo ontzettend vol met emoties die ergens horen bij het volwassen worden maar die tegelijk nog zo onbegrijpbaar waren. De enige fout die ik maakte was dat ik van Beckman direct naar Malot overstapte. Die stap was te groot, ik was nog niet op voorbereid op zoiets heftigs en rauws ook al had ik Kruistocht vrij goed weten te plaatsen. Bestemming onbekend is precies de juiste tussenstap in het proces van boeken-en-volwassenheid.

Persoonlijk
Bestemming onbekend is het, zeer persoonlijke, verhaal over een kind wiens wereld letterlijk op z’n kop is gezet. Daarmee zit je niet zozeer in een trein, maar meer in een emotionele rollercoaster tijdens het lezen. Toch ligt Bestemming onbekend niet zo zwaar op de maag als andere verhalen. Hoewel het gaat over een stap richting volwassen worden wordt de lezer niet geconfronteerd met de puberteit of andere lichamelijke ongemakken, en daardoor is het boek geschikt voor een veel bredere doelgroep. Dit is een psychologische verandering, geen lichamelijke. Daardoor is het boek herkenbaar voor 8 en 9 jarigen die vooruit lopen, maar ook voor de volwassene die wel weer eens wat anders wilt. Want boven alles is het verhaal gewoon ouderwets spannend en meeslepend, helemaal wat je wilt van een niet al te dik boek (zonder plaatjes).

Bestemming onbekend
Als Riders grootmoeder sterft, is er nog maar één familielid bij wie ze terechtkan: een oudoom in Chicago die ze nooit eerder heeft ontmoet. Om daar te komen wordt ze in Californië op de trein gezet voor een dagenlange reis. Helemaal aan haar lot overgelaten is ze niet: omdat ze minderjarig is, wordt ze in de gaten gehouden door Dorothea, een medewerkster van de spoorwegmaatschappij. Rider heeft niet veel bezittingen: alleen een rugzak, wat geld voor eten voor onderweg – dat ze op de eerste dag al uitgeeft – en een doos met iets belangrijks erin. Tijdens haar reis komt Rider erachter dat de trein een wereld op zich is, met bijzondere bewoners die ze gaandeweg beter leert kennen, zoals de oude Carlos, Neal van de snackbar, de padvinder die van gedichten houdt, en Dorothea natuurlijk. Maar een treinreis is ook tijdelijk, dus van al die mensen die ze net heeft leren kennen zal ze ook weer afscheid moeten nemen. De indruk die deze mensen achterlaten is echter onuitwisbaar. En wat zit er toch in die doos die zij koestert? Paul Mosier schrijft een bitterzoet verhaal over afscheid en een mogelijk nieuw begin.

Paul Mosier. Bestemming onbekend / Lemniscaat / 9789047709947