Nog op zoek naar een cadeau?

J.R.R. Tolkien, één van ’s werelds meest gelezen en meest bekende auteurs, heeft voor u het perfecte kerstcadeau geschreven: Letters from Father Christmas. Het wist blogger Linda op alle manieren te ontroeren om deze vorig jaar als cadeau onder de boom te zien liggen. Lees hier haar oordeel:

Ik hou van lezen en ben helemaal voor het invoeren van de IJslandse traditie jólabókaflóð, waar men elkaar op kerstavond een boek geeft en dan de rest van de avond lekker gaat zitten lezen met lekkere hapjes binnen handbereik. Ik ben nu op een missie om dit in mijn eigen huis en familie door te voeren.

Maar wat voor boek zou ik willen lezen op kerstavond? Wat weet dat kerstgevoel nou zo perfect te prikkelen? Toen ik in 2017 op bezoek ging bij vrienden in Schotland – ik had twee weken ervoor voor het eerst van jólabókaflóð gehoord – zat deze vraag erg in mijn achterhoofd. Toen ik door de boekenkast bij vrienden uit Edinburgh neusde zag ik echter het perfecte kerstboek staan: Letters from Father Christmas, geschreven geïllustreerd door niemand minder dan J.R.R. Tolkien zelf.

Brieven
Verwacht geen nieuwe Lord of the Rings of Hobbit, want dat is dit boek niet. De bundel is een samenstelling van alle brieven die Tolkien aan zijn kinderen schreef in de rol van de Kerstman. Maar dat wil niet zeggen dat er geen personages, verhaallijnen, en avontuur in zit want het is immers wel Tolkien die ze schrijft.

De avonturen die de Kerstman vertelt in zijn brieven zijn fantastisch, en geven je het plezier van kerst terug. Tijdens het lezen voel je de kinderlijke nieuwsgierigheid en fantasie bezit van je nemen, terwijl je fantasie met je op de loop gaat en je meeneemt naar de Noordpool. Precies wat je dus wil voor een ontspannen avond terwijl het buiten koud is.
Met dit boek op de bank zitten, terwijl de lichtjes in de boom aanzijn en iedereen thee en warme chocomelk dringt, dat is het ultieme kerstgevoel. En ik kijk er dan ook naar uit om dat scenario te verwezenlijken tijdens de komende kerstavond.

Letters from Father Christmas
Every December an envelope bearing a stamp from the North Pole would arrive for J.R.R.Tolkien’s children. Inside would be a letter in strange spidery handwriting and a beautiful coloured drawing or some sketches. The letters were from Father Christmas. They told wonderful tales of life at the North Pole: how all the reindeer got loose and scattered presents all over the place; how the accident-prone Polar Bear climbed the North Pole and fell through the roof of Father Christmas’s house into the dining-room; how he broke the Moon into four pieces and made the Man in it fall into the back garden; how there were wars with the troublesome horde of goblins who lived in the caves beneath the house! Sometimes the Polar Bear would scrawl a note, and sometimes Ilbereth the Elf would write in his elegant flowing script, adding yet more life and humour to the stories. No reader, young or old, can fail to be charmed by the inventiveness and “authenticity’ of Tolkien’s Letters from Father Christmas.

J.R.R. Tolkien. Letters from Father Christmas / HarperCollins / 9780007280490 

 

For English review, click here.