Dagboek van een boekverkoper is lachen en huilen om de boekenbranche.

Wij werken in een boekwinkel, en als dusdanig lezen we veel en ontmoeten we veel klanten. Dagboek van een boekverkoper gaat eigenlijk precies daarover, en geeft een geweldig inzicht geeft van de boekenbranche.

“Ooh wat moet het heerlijk zijn om hier te werken. Je kan de hele dag lekker lezen.” Als ik een euro kreeg voor elke keer dat iemand dat tegen me zei, dan hoefde ik zeker een jaar niet te werken. Want het is niet waar. Op rustige dagen kun je misschien een paar bladzijden lezen, maar het is voornamelijk werken en een constante stroom aan klusjes.

Dagboek van een boekverkoper vertelt eigenlijk ons verhaal, dat van het personeel in het door u geliefde Zwart op Wit. En daarom moeten al onze klanten het eigenlijk verplicht lezen! En dan wel graag het boek, niet de versie voor de e-reader.

Dagboek van een boekverkoper is een simplistisch overzicht van het leven van een boekverkoper, van de dagelijkse rompslomp zoals het inkopen van nieuwe voorraad, tot de gesprekken met vaste klanten. En natuurlijk worden de anekdotes uit Bythell’s leven afgewisseld met vermakelijke verhalen over lastige klanten. En vanwege die verhalen is dit boek eigenlijk geschikt voor iedereen die in retail werkt, en niet enkel voor boekverkopers. Want welke medewerker van een kledingwinkel, banketbakker, koffiezaak, of fietsenwinkel heeft nog nooit te maken gehad met lastige klanten, stomme opmerkingen, of andere dingen die later misschien heel grappig zijn om te vertellen maar op het moment zelf haalden ze het bloed onder je nagels vandaan?
Iedereen die in retail werkt moet dit boek lezen, om te kunnen lachen om je werk. En iedereen die er niet in werkt moet het verplicht lezen om te leren hoe zwaar en vermoeiend het is om constant met klanten om te gaan. Kortom: verplichte kost voor iedereen die houdt van vermaak en lachen!

Dagboek van een boekverkoper
Op zijn achttiende zag Shaun die eigenzinnige boekhandel in het Schotse kustplaatsje Wigtown voor het eerst. ‘Die tent bestaat over een jaar niet meer,’ zei hij toen achteloos tegen een vriend van hem. Dertien jaar later bestaat de boekhandel nog steeds en is Shaun de eigenaar van het grootste antiquariaat van Schotland. In Dagboek van een boekverkoper doet Shaun verslag van zijn dagelijks leven in en rond de winkel en laat hij ons zien hoe hij als boekverkoper overleeft in onze digitale tijd, hoe je omgaat met lekkages die maar terug blijven komen, met een zwarte kat die telkens op je boeken gaat zitten, met personeel dat graag zijn eigen plan trekt en met klanten die soms wel heel aparte wensen hebben. Ook neemt Shaun ons mee op reis als hij in zijn oude rode Renault door Schotland rijdt op zoek naar bijzondere boeken. Dit is het hartverwarmende verhaal van een man die leeft voor, met en tussen de boeken.

Shaun Bythell. Dagboek van een boekverkoper / Thomas Rap / 9789400407343