Inspiratie

Boekhandel Zwart op Wit, bestaande 32 jaar, voor vele vaste klanten een standvastig leverancier van boeken, tijdschriften, kranten. Een leverancier van vermaak, ontspanning, informatie. Maar deze kleine boekhandel in het hart van het drukke Amsterdam kan nog zoveel meer zijn, voor mij is deze kleine winkel een bron van inspiratie.

Staande achter de toonbank is mijn oordeel natuurlijk amper objectief te noemen. En tegelijk misschien juist wel. Als ik een boekwinkel binnenloop kijk ik niet alleen naar de boeken die daar liggen, maar ook naar de winkel zelf. Wat is daar anders dan bij Zwart op Wit, en is dat een voordeel of een nadeel?

Het gevolg van dergelijk vergelijkend waren onderzoek is dat ik niet alleen inzicht heb gekregen in verschillende soorten boekwinkels, maar ook dat ik nu weet welke boekhandels ik liever vermijd. Een “goeie” boekwinkel moet namelijk meer doen dan je alleen een boek verkopen. Een echt goeie boekwinkel inspireert je, en dan bedoel ik niet alleen op het gebied van wat je gaat lezen (hoewel goed geïnformeerd personeel en goed aangevulde planken daarvoor ook een enorme aanwinst zijn). Ik heb enorm veel inspiratie van de planken gehaald terwijl ik stond te werken. Voor korte verhalen, voor blogs, voor lange verhalen. Ik stond achter deze toonbank terwijl ik twee jaar op rij meedeed aan de National November Writing Month, en daarin boeken schreef en ook eens afmaakte. Veel passages schreef ik in een gestolen momentje zonder klanten.
Zwart op Wit heeft mij geïnspireerd, vier jaar lang, en dat is wat een goede boekwinkel moet doen.

– Linda Leestemaker, Amsterdam