Maand van de Geschiedenis 2017

Ongeluk zit misschien in een klein hoekje, maar geluk zit in een klein boekje. Het thema van de Maand van de Geschiedenis van dit jaar is: Geluk.

Geluk is een vaag concept: je kan het definiëren zoals de Van Dale het doet (geluk = voorspoed), of je kan het zien als een ongrijpbaar gevoel dat ongrijpbaar is en voor iedereen een andere betekenis heeft. Geluk hangt daarbij van de omstandigheden van elk individu af. En daarmee hebben we een definitie van geluk anno 2017.
De Maand van de Geschiedenis gaat echter niet over 2017, maar over het verleden. En daarmee komt er een nieuwe vraag naar boven: is de beleving van ‘geluk’ altijd hetzelfde geweest? Of is het een product van de postmoderne tijd, waarin geluk wordt nagestreefd als een tastbaar goed?

In het essay voor deze maand wordt hier dieper om ingegaan maar dat is natuurlijk niet het enige waar deze maand aandacht voor genereert. Ook boekhandel Zwart op Wit heeft zijn eigen tips als het gaat om geschiedenis. Probeer bijvoorbeeld eens The Great Sea, of Danubia, of kom deze maand gewoon langs in onze winkel voor een op maat gemaakt advies.