De trein & het boek

“He mam. Ja ik zit nog in de trein. Nee, niet lang meer, ik ben nu bij…” Het meisje wordt stil als ze opkijkt en het perron ziet waar we net van wegrijden. “Shit! Nee, ik ben al in Weesp!” Halte gemist, en duidelijk al een paar keer. Helemaal opgezogen in haar boek, de wereld voorbij gegleden zonder dat het opgemerkt werd.

De coupe zit half vol, geroezemoes en het geluid van muziek vullen de ruimte. Buiten regent het, hoewel dat een understatement lijkt. Het stormt eerder. Terwijl de wielen van de blikken slang ons voort bewegen over het traject duik ik mijn tas in, graaf ik een boek tevoorschijn. Dark star safari van Paul Theroux. Een boek over een treinreis, in een trein.
Om me heen zie ik niet veel boeken. Het meisje dat haar halte duidelijk heeft gemist had 1 van de drie boeken in de coupe in haar handen. Tegenover me zit een studieboek, formaatje baksteen. Hillbilly Elegy van J.D. Vance direct naast me. Breakfast at Tiffany’s van Truman Capote staat nu ongeduldig bij de deur te wachten tot ze uit kan stappen. Verder niets. Zou er een tijd geweest zijn dat boeken het treinbeeld domineerden? Een poging wordt weer gedaan in Utrecht Centraal, waar een pop-up bibliotheekje is geopend.

Het boek heeft te lijden onder de mobiele telefoon, onder de tablet, onder de laptop zelfs. Meer en meer moderne apparaten weten hun weg de trein in te vinden, hoewel het aantal stroompunten nog altijd beperkt is. Een boek heeft echter geen stroom nodig, en de lampen in de trein staan altijd aan. Een heerlijke plek om ff te ontspannen en weg te duiken in woorden, zo lijkt mij in ieder geval. Nu zijn er uiteraard genoeg titels met treinen die we kunnen aanraden voor een reis met het gele vervoersmiddel. Train dreams van Denis Johnson, de titel past perfect. The great railway bazaar van Paul Theroux valt ook binnen het straatje. Een mooie roman is echter ook nooit weg, en daar helpen we u natuurlijk ook graag bij.

Dus probeer eens iets nieuws. Vergeet die telefoon of het werk een minuutje, en open eens een boek terwijl je het navigeren overlaat aan de NS. Geniet van de rust die een boek geeft, en ontspan. Laat je bewegen door de trein, en door het geschreven woord.