De bril & het boek

“Hier heb ik een bril voor nodig.” Een boekwinkel moet schijnbaar altijd bevoorraad zijn met leesbrillen. Niet zozeer voor de klanten, maar in ons geval voor het eigen personeel.

Het klassieke beeld van de boekenwurm bevat een bril, tenminste dat deed het op mijn basisschool. Bij mijn eerste werkdag bij Zwart op Wit, nu vier jaar geleden, viel het me dan ook onmiddellijk op hoeveel brillen er achter de toonbank lagen. Niet voor de verkoop, zo bleek al snel, maar voor de ietwat kippige werknemers.

Al snel kwam ik erachter dat ik niet de enige was met een bril, hoewel ik mezelf inmiddels uit enige ijdelheid voorzie van lenzen. Met enige regelmaat komen er ook klanten binnen die vragen of we brillen verkopen, het antwoord is altijd nee. Maar voor de klant die zijn/haar bril vergeten is en toch even de achterkant van een boek wil lezen hebben we altijd een leesbril liggen om te lenen. Bril en boek zijn dus onlosmakelijk met elkaar verbonden in de winkel, voor boekenwurmen in elk formaat.