Machten der Duisternis

Ap Dijksterhuis – c (2017) *

Wie (niet) reist is gek is één grote lofzang op het reizen door succesvol psycholoog, maar ook hartstochtelijk reiziger Ap Dijksterhuis. Als geen ander weet hij welke immense effecten het reizen heeft op onze gesteldheid. Het is dé manier om ons brein soepel te houden, het reikt ons inspiratie en creativiteit aan, haalt vooroordelen onderuit, maakt ons gelukkiger, en verlengt, ten slotte, ons leven.
Volgens Dijksterhuis zijn de voordelen van reizen werkelijk onbegrensd en dat schildert hij met verve in een machtig panorama. In vliegende vaart en met veel humor voert hij ons mee van India tot de VS, van Ecuador tot Zanzibar, van Birma tot Iran, en van Wit-Rusland tot Bhutan. Hilarische, maar ook penibele reiservaringen verbindt hij aan verrassende psychologische inzichten. Wie (niet) reist is gek is verplichte kost voor iedereen die van reizen houdt, met slechts een rugzak of omringd door luxe in vijfsterrenhotels, naar verre oorden of dichter bij huis, actief of dromend in de leunstoel.

WAARSCHUWING: Wie dit boek leest krijgt een bijna onbeheersbare drang tot het kopen van een vliegticket, of een treinticket, of een auto…
Ik kreeg Wie (niet) reist is gek van vrienden voor mijn verjaardag, grotendeels omdat ik ergens vast al gek ben, en daarnaast omdat ik graag reis. Ik doe het helaas alleen een beetje te weinig de afgelopen tijd, grotendeels vanwege andere verplichtingen die nodig zijn om die reizen mogelijk te maken. Dijksterhuis behandelt in zijn nieuwste boek het concept van ‘wegwee’, een gevoel/een drang die ik erg herken, maar gaat daar voornamelijk net iets dieper op in dan andere boeken doen. De psycholoog ontleed de drang tot reizen, en legt verbanden tussen op reis zijn en andere aspecten van het brein. Zo wordt, aan de hand van anekdotes, precies uitgelegd hoe het menselijk brein werkt op het gebied van creativiteit, inspiratie, en inlevingsvermogen, en hoe reizen daarvoor dient als een metaforische “verandering van spijs doet eten”.
Wie (niet) reist is gek vertelt een psychologisch reisverhaal dat je horizon verbreedt en dat je tegelijkertijd doet smachten naar meer.

– Linda Leestemaker