DNA match

Meulenbroek&Poley – DNA match (2015) *

Hoe cruciaal kan een onzichtbaar spoor zijn voor de ontknoping in een moordzaak? Hoe werkt het Nederlandse CSI eigenlijk? In DNA-match beschrijven Lex Meulenbroek en Paul Poley vijftien spraakmakende misdrijven in Nederland, waarbij DNA voor een doorbraak zorgde, zoals bij de moorden op Sybine Jansons, Andrea Luten, Willem Endstra en Marianne Vaatstra. De auteurs reconstrueren het misdrijf en de spannende weg naar de ontknoping via persoonlijke, vaak aangrijpende verhalen van nabestaanden, verdachten, rechercheurs, officieren van justitie, advocaten, forensisch experts, rechters en andere betrokkenen.

Populair wetenschappelijk, wat is dat eigenlijk? En welke titels passen daartussen? Ik heb enige tijd moeten nadenken of ik nog een tip had voor deze sectie, en die had ik uiteindelijk wel degelijk. Voor alle liefhebbers van Law&Order, CSI, NCIS, van thrillers en misdaadromans is er één boek dat zeker in de boekenkast moet staan: DNA-match. Dit is DE uitleg die je nodig hebt om al dat geneuzel over DNA-onderzoek te snappen.
DNA-match is de luchtigere versie van Kroongetuige DNA (van dezelfde schrijvers), maar daarom niet minder interessant of spannend. Aan de hand van recente en minder recente zaken leggen Poley en Meulenbroek je tot in detail uit hoe het DNA-onderzoek zich heeft ontwikkeld, en waarom het zo belangrijk is. En door de spanning van die zaken lees je het in één ruk uit, ook al hebben je hersenen soms een pauze nodig om alles te begrijpen…

– Linda Leestemaker