Harry Potter

J.K. Rowling – Harry Potter (1998) *

Harry Potter is een doodgewone, maar ongelukkige jongen die sinds de dood van zijn ouders bij zijn saaie en hardvochtige oom en tante woont, in de bezemkast onder de trap. Op een dag arriveert er een geheimzinnige brief voor hem. En daarna nog een, en nog een. De brieven veranderen Harry’s hele leven: hij wordt gered door een woest figuur op een vliegende motorfiets en hij komt erachter wie zijn ouders werkelijk waren.
Met een speciale trein die vertrekt van Perron 9¾ belandt hij op Zweinstein’s Hogeschool voor Hekserij en Hocus Pocus, waar hij alles leert over bezemstelen, toverdranken en monsters.En uiteindelijk moet Harry het opnemen tegen zijn aartsvijand Voldemort, een levensgevaarlijke tovenaar.

Harry Potter, moet ik verder gaan? Ik kan een heel persoonlijk verhaal gaan vertellen over waarom ik de boekenserie geweldig vond, verslonden heb, nogmaals uitgelezen heb, en nog een keer en nog een keer. Maar laten we eerlijk zijn, voor velen zal dat niet nodig zijn. Wie Harry Potter nu koopt voor anderen heeft de serie meestal zelf gelezen. Toch schrijf ik dit, niet in een kast onder de trap, maar achter een bureau met een computer voor mijn neus.
De eerste Harry Potter verscheen onder mijn neus toen ik 9 jaar oud was, en vanaf toen was ik compleet hooked. Het boek, dat gaat over vriendschap, doorzettingsvermogen, moed, en dat je best bang en onzeker mag zijn, droeg lessen met zich mee die ik als kind niet helemaal kon bevatten maar waar ik me wel aan vastklampte. Harry, Ron, en Hermelien gingen overal met me mee naar toe, en toen ik ze tijdens mijn bachelor-studie opnieuw las bleven ze me nog net zo bij als de eerste keer. Zeven boeken, acht films, geen moment verveeld: zo zou ik Harry Potter aan willen prijzen.

– Linda Leestemaker