Augustus

John Williams – Augustus (2014) *

In zijn derde grote roman, winnaar van de National Book Award, vertelt John Williams het verhaal van de stichter van het Romeinse rijk, wiens grootsheid even legendarisch was als zijn grenzeloze ambitie: Augustus. Vanaf de moord op zijn oom Julius Caesar tot aan de laatste dagen van het keizerrijk volgen we Augustus op zijn tocht over het glibberige pad van de macht: niemand is te vertrouwen, de senaat wordt beheerst door eigenbelang en allianties zijn even snel gevormd als gebroken.

Het was een professor van mij die de beste recensie gaf over Augustus, toen zij het mij zag lezen: “I read that book to see how much the writer got wrong. He got everything right. Everything! It was frustrating. He wrote the book in the ‘70’s and got things correct that we only discovered some 20 years ago.”
Deze professor, een naam op gebied van Romeinse archeologie en Augustus, zei dat ik van het boek ging genieten en dat was precies wat ik deed. Het is in één adem uitgelezen, zo gegrepen werd ik door het verhaal dat is opgesteld uit gefingeerde brieven, notities, en verslagen. Een haast unieke vertelwijze die veel meer inhoud biedt dan het verhaal op enige andere wijze had kunnen bieden. De eerste keizer van het Romeinse Rijk wordt een levend, ademend, denkend, huilend, en lachend persoon. Een ware ode aan het schrijversschap, en aan de archeologie.

– Linda Leestemaker