De evolutie van Calpurnia Tate

Jacqueline Kelly – De evolutie van Calpurnia Tate (2015) *

Het is de zomer van 1899, en het is héét in Texas. Calpurnia – ‘Callie Vee ’ – is bijna 12 en het enige meisje in een gezin met zeven kinderen. Het liefst brengt ze haar tijd door bij de rivier achter het huis, samen met haar grootvader, op zoek naar bijzondere planten en dieren.
Juist wanneer Callie en haar grootvader een grote ontdekking doen, verbiedt haar moeder haar nog langer buiten rond te zwerven. Ze moet leren koken, naaien en pianospelen om later een goede echtgenote en huisvrouw te worden.
Pure tijdverspilling, vindt Calpurnia. Ze droomt ervan te reizen en naar de universiteit te gaan. Maar is dat wel mogelijk voor een meisje aan het eind van de 19de eeuw?

1899, Texas. Meisjes doen er niet toe, ze zijn er alleen om mooi te zijn, te trouwen, een nieuwe generatie op de wereld te zetten. Het is een horror-idee voor de moderne vrouw, die juist leert dat ze alles kan, als ze het maar wil.
En daarom is De evolutie van Calpurnia Tate één van mijn favoriete boeken, en één van mijn absolute aanraders voor meisjes vanaf 10 jaar oud (of jonger, als het kind in kwestie van lezen houdt). Calpurnia is rebels, slim, zelfstandig, opstandig, alles wat geweldige trekken zijn in jonge kinderen die de wereld aan het ontdekken zijn. Ze wil helemaal niet trouwen, wil niet haar leven dienen als een soort aanhangsel van een man, ze wil natuurwetenschapper worden en dat zal haar lukken ook! De evolutie van Calpurnia Tate is een statement tegen de gevestigde ideeën over jongens en meisjes, maar daarnaast leert het kinderen ook de basisbeginselen van de evolutietheorie, van (wetenschappelijk) onderzoek doen, van survival of the fittest. Als ik dit boek had gelezen toen ik 10 jaar oud was, had ik op school aanzienlijk meer interesse gehad in biologie.

– Linda Leestemaker