Danubia: A Personal History of Habsburg Europe

Simon Winder – Danubia (2013)*

Simon Winder staat bekend om zijn zeer persoonlijke geschiedenisboeken die tegelijkertijd reisverhalen zijn. Na Germania, een eigenzinnige en enthousiaste rondleiding door de geschiedenis en de cultuur van Duitsland, neemt de Britse schrijver in Danubia de landen rond de Donau, jarenlang de thuisbasis van de Habsburgers, onder handen. Goed gedocumenteerd beschrijft Winder vorsten en bewoners van de Habsburgse gebieden. Je valt, soms schaterlachend, van de ene verbazing in de andere. Bijvoorbeeld het feit dat het geboortehuis van Maria is over komen waaien van Palestina naar Loreto in Italië door middel van engelenhanden (sic). Dat was weliswaar in de 13e eeuw, maar de toenmalige Habsburgse keizer Rudolph maakte er een persoonlijke strijd van om het wonder erkend te krijgen.

De Habsburgers waren uitmuntende huwelijksplanners. Ze hebben nauwelijks gebieden veroverd, maar door slimme echtverbintenissen, ook al is het aan neef en nicht, wisten ze hun macht tot grote hoogte te stuwen (met wel een enorme inteelkaak als gevolg). Naast de vele wonderbaarlijke Habsburgers – zoals de onvoorstelbaar saaie Sissi en de excentrieke Rudolph II, met zijn dierentuin vol exotische dieren – beschrijft Winder ook minder smaakvolle details, zoals de zak vol afgehakte Turkenneuzen die de Uskoks vanuit Kroatië naar de toenmalige keizer stuurden, als bewijs van hun triomf over de Turken.

Winder is prima in staat om grote lijnen en kleine details op een elegante manier met elkaar te verweven. Het resultaat is een hilarisch historisch reisboek waarin niet alleen het verleden, maar zeker ook het heden op een onvergetelijke manier wordt beschreven. Mocht u een leuk rondreisje door de voormalige Habsburgse gebieden plannen, dan is Danubia uw boek! (Maar ook een aanrader voor iedereen die wel eens een ‘leuk’ geschiedenisboek wil lezen!)

— Chris van Dongen

Nederlandse vertaling: ‘Danubia: Een persoonlijke geschiedenis van het Habsburgse Europa’ (vert. Margeet de Boer en Conny Sykora)