Aristotle and Dante Discover the Secrets of the Universe

Benjamin Alire Sáenz – Aristotle and Dante Discover the Secrets of the Universe (2012)*

Absolute aanrader voor al dan niet (misschien) homoseksuele jongens die iets meer van zichzelf en leeftijd- en lotgenoten willen begrijpen. Blijkt ook geschikt voor meisjes.

Zinderend verhaal over twee eenzame jongens van 15 later 16, allebei buitenbeentjes, die verliefd op elkaar raken maar van wie er een dat niet wil geloven. Uiteindelijk blijkt ontkennen toch niet eindeloos te kunnen.

De heldere stijl, de treffend verwoorde gevoelens, de gestaag opbouwende spanning en de vaak geestige dialogen maakten dat ik het boek in één seance wilde uitlezen. Tegelijkertijd werd het mij na een bladzijde of 10 vaak te heftig om diezelfde dag door te lezen. Smullen, dus. Denk dat ik over een week opnieuw begin.

Wel wat Amerikaans sentimenteel en idem preuts, maar ach. Geweldige tranentrekker!

Tip: lees het Engelse origineel. De Nederlandse vertaling leest weliswaar als een trein maar dat komt alleen doordat het verhaal zo sterk is. De vertaler is er ondanks al haar vervlakkingen en te vrije, soms luie interpretaties niet in geslaagd het verhaal te vernielen. Net zomin als haar dat gelukt is met I’ll Give You the Sun van Jandy Nelson (zelfde Nederlandse uitgever), ook een buitengewoon leesbare aanrader in hetzelfde genre. Bovendien mist de vertaling de fraaie grafische illustraties van het origineel.

– Mark Carpentier